Import si distributie de materiale si echipamente utilizate in industria publicitara.
Contact
Comenzi telefonice
0232 / 215.265

Informatii practice pentru aplicarea foliilor adezive pe masini

1. Observatii preliminareDecorarea cu succes a masinilor depinde de cunoasterea cat mai exactã a stãrii masinii pentru a putea alege tipul corect de folie adezivã. Acest lucru necesitã rãspunsul la urmãtoarele intrebãri:

- Cat de veche este masina sau vopseaua acesteia?

- Care este starea reparatiilor efectuate asupra masinii si in special asupra vopselei?

- Existã portiuni ruginite?

- Folia va fi aplicatã pe portiuni din plastic?

- Folia va fi aplicatã pe portiuni cu denivelãri sau nituri?

- Cat de mare este masina?

- Care sunt zonele–problemã?Ar fi de preferat ca masina sã nu fie lãcuitã. Folia adezivã se lipeste mai bine pe o suprafatã nelãcuitã, decat pe una lãcuitã (caz in care oricum, folia adezivã nu va deteriora lacul masinii).

Cu cat se va rãspunde mai repede la aceste intrebãri, cu atat mai repede se va putea alege tipul de folie adezivã:

- foliile calandrate – folii relativ puternice, care asigurã avantajul de a fi robuste si usor de indepãrtat de pe vehiculele decorate fãrã “zone – problemã”;

- foliile cast – care pot fi aplicate cu usurintã la cald, pentru decorarea vehiculelor cu “zone – problemã”;2. Cum se procedeazã?ORAFOL va recomanda ca pentru o aplicatie sa folositi numai materiale din acelasi lot (cu acelasi numar de serie). Atunci cand se folosesc role din loturi diferite, trebuie fãcute teste pentru a va asigura ca nu exista diferente intre role.
2.1 CurãþareaPentru curãtarea suprafetelor se vor folosi numai detergenti obisnuiti. Nu este permisã utilizarea detergentilor care folosesc nanotehnologie pentru a produce un strat protector asupra suprafetelor.

a) Cu o zi inainte de aplicarea foliei, masina trebuie dusã la o spãlãtorie auto (care foloseste perii. Nu se va spãla manual).

b) Suprafetele si marginile trebuie verificate in amãnunt de resturi de cearã sau de substante de lustruit. Orice astfel de substante trebuie indepãrtate cu ajutorul detergentilor universali sau pe bazã de silicon (nu se va folosi doar izopropanol). Resturile de silicon sau de orice altã substantã de curãtare rãmase in diverse adancituri trebuie indepãrtate complet.

c) Denivelãrile adanci trebuie uscate la o temperaturã de max 220º C (428º F). Dacã pe suprafata lãcuitã apare vreun strat in plus, acesta se va curãta cu izopropanol.

d) Trebuie curãtate complet reziduurile de silicon sau orice alte substante care rãman in denivelãrile adanci;

e) Ca un pas urmãtor, izopropanolul trebuie folosit pentru a se asigura indepãrtarea completã a resturilor de detergent rãmase. (Nu este recomandatã folosirea solutiilor pe bazã de alcool).

f) Toate pãrtile care impiedicã aplicarea foliei trebuie demontate (oglinzi exterioare, manere de usi, diverse garnituri, etc.).

g) Se vor verifica si curãta suprafetele acoperite dupã cum s-a descris mai sus.

h) Trebuie sã vã asigurati cã masina este complet uscatã. Umiditatea rãmasã mai ales sub chederele de cauciuc trebuie indepãrtatã cu aer presurizat.
2.2 Aplicarea folieiFolia se aplicã in stare uscatã.
2.2.1. Aplicarea de test

Vã recomandãm efectuarea unui test dupã curãtarea suprafetei si inainte de aplicarea finalã, pentru a verifica adeziunea dupã 24 de ore. De asemenea, folia adezivã ar trebui aplicatã si pe geamuri, pentru a putea face o comparatie.

In cazul in care folia se lipeste prea tare si/sau apar bule de aer, recurãtati suprafata dupã metoda descrisã mai sus. Acelasi lucru este valabil si in cazul in care adezivul este prea slab (de exemplu, cand vehiculul sau pãrti din acesta au fost tratate cu substante care oferã un strat protector).

In cazul in care in urma testului se constatã o slabã adeziune a adezivului pe geamurile masinii, se recomandã o curãtare cu acetonã. Vã rugãm sã vã asigurati cã acetona nu intrã in contact cu chederele de cauciuc ale geamurilor, suprafete vopsite sau componente din plastic, pentru cã acestea s-ar putea deteriora.

Dupã finalizarea acestei curãtãri, repetati testul de aplicare descris mai sus.
2.2.2. Instrumente necesare

Instrumente necesare pentru aplicarea foliei:

- raclete din paslã (cu margini din paslã);

- cuttere sau bisturiuri;

- foehn.

Instrumente de bazã:

- un set de surubelnite Torx;

- un set de surubelnite hexagonale;

- surubelnite de diverse dimensiuni si/sau diverse chei franceze;

- Cleste;

- Ciocan de cauciuc.
2.2.3. Conditii necesare

- Suprafata masinii trebuie sã aibã cel putin temperatura de aplicare recomandatã;

- O camerã curatã si luminoasã cu o platformã de asamblare care se ridicã, dacã este posibil;

- O sursã de curent electric;
2.2.4. Pregãtirea

- Se vor mãsura pãrtile masinii si se vor tãia in mare formatele foliei.

- Folia trebuie sã fie apoi aranjatã pe masinã. O lãtime de 152 cm permite aplicarea foliei pe multe tipuri de masini fãrã suprapuneri care pot deranja.

- Tãierea trebuie sã se realizeze mereu pe marginea acceptabilã care inconjoarã partea pe care va fi aplicatã folia.

- Partea rãmasã a foliei (lãtimea acceptabilã) este intoarsã pe partea din interior a masinii.

- Foliile nu trebuie tãiate exact pe marginile masinii, pentru a se evita strangerea acestora sau uzura mecanicã (datoratã periilor de curãtare, vantului etc.) pe marginile tãiate.

- Se va aplica folia si sub chederele de cauciuc pentru a evita marginile deschise.

- Dacã este inevitabilã tãierea foliei pe suprafata maºinii, se va aplica un material creponat siliconat sau ceva asemãnãtor in locul unde se efectueazã tãierea. Se va ridica folia usor dupã tãiere si se va indepãrta materialul creponat inainte de aplicarea finalã a foliei.
2.2.5. Metode de aplicare

Observatii generale:

Foliile calandrate nu trebuie sã fie intinse si aplicate la cald pe masinile cu denivelãri evidente, ci se vor aplica normal si se vor cresta in interiorul adanciturilor. Oricum, este posibilã asezarea acestora cu ajutorul unui foehn in locurile stranse.

Foliile cast pot fi aplicate foarte bine la cald pe masini cu denivelãri evidente. Se recomandã totusi crestarea acestora in locurile foarte stranse (gen denivelãrile adanci de la Mercedes Sprinter sau Vito).

Foliile cu adeziv microstructurat (Rapid Air) sunt potrivite pentru suprafetele drepte sau usor denivelate. Pentru suprafetele foarte curbate (de exemplu cu denivelãri sau nituri) aceste folii se vor cresta.

Foliile cu structura de carbon se vor cresta pe suprafetele cu adancituri. Din cauza structurii foliei, se recomanda ca filmul sa nu se intinda prea mult in timpul aplicarii.

Foliile proaspãt printate trebuie lãsate la uscat 72 de ore inaintea laminãrii. Va rugãm sã consultati si „Informatiile Practice pentru materiale imprimate digital”.

Aplicarea pe geamurile masinilor: Aveti grijã ca aplicarea pe geamuri sã nu afecteze vizibilitatea soferului. Aplicarea foliei pe lunetã-spate necesitã existenta unei a doua oglinzi exterioare. Nu trebuie sã acoperiti rama geamului sau chederele de cauciuc. Nu prindeti folia intre ramele geamului.
Aplicarea foliei

- Pozitionati folia ce trebuie aplicatã pe suprafata masinii si fixati cu bandã adezivã sau bucãtele de folie rãmase.

- Aveti grijã ca folia sã se ridice 5 cm peste marginile pãrtii pe care acesta va fi aplicat.

- Inlãturati hartia de protectie de pe folie si intindeti folia in mod egal peste zona unde se doreste decorarea. Se va aplica folia cu miscãri largi de racletã.

- Pentru suprafetele rotunde, ca de exemplu aripile, toatã folia trebuie incãlzitã cu un foehn.

- Marginile se vor tãia si indoi doar dupã rãcirea foliei.
Important

Toate marginile si suprafetele trebuie reincãlzite cu atentie cu un foehn dupã aplicare, pentru a activa rapid substanta adezivã. In cazul unor denivelãri foarte mari, se recomandã reincãlzirea acestor zone panã la temperatura de 120° C. In acest fel vinilul va cãpãta o structurã stabilã. Aceastã temperaturã nu va afecta nici substanta adezivã, nici vopseaua masinii. Magazinele specializate oferã termometre cu infrarosii care permit mãsurarea exactã a temperaturii bazei. Foehnul trebuie miscat continuu, pentru a evita distrugerea foliei. La final, folia trebuie presatã din nou in adancituri.

Dupã ce decorarea s-a incheiat, se vor reincãlzi toate marginile si denivelãrile incã o datã cu foehnul la 150º C. Bulele de aer mici rãmase sub folie vor dispãrea in cateva zile, in functie de temperatura mediului. Doar bulele mari trebuie intepate usor sau punctate cu un ac sau bisturiu (cutter), iar aerul trebuie inlãturat cu ajutorul unei raclete.

Se recomandã o atentie mãritã la aplicarea foliei pe componentele din plastic nevopsite ale masinii. Dacã existã dubii, se va efectua testul cu picãturile de apã. Dacã apa continuã sã se scurgã prin picãturi dupã procedeul de curãtare descris mai sus, nu se recomandã aplicarea foliei. Totusi, dacã apa curge fãrã a forma picãturi, folia poate fi aplicat pe suprafata din plastic. In orice caz, asemenea suprafete trebuie sa fie complet netede, pentru cã nici o folie nu va rezista pe o suprafatã structuratã pentru mult timp.
3. Dupã terminarea aplicãriiMasina trebuie lãsatã pentru incã 24 de ore in conditii de temperaturã similare cu cele de la aplicarea foliei. Dupã 3 zile folia se va lipi atat de tare pe masinã, incat aceasta va putea fi dusã la o spãlãtorie de masini fãrã probleme.

Nu se va lustrui masina pentru cel putin 3 sãptãmani dupã decorare. Pentru suprafetele din plastic trebuie folosite doar solutii de lustruit fãrã cearã, cu silicon sau pe bazã de teflon.

Pentru curãtarea masinii, nu se va utiliza o presiune inaltã sau chimicale caustice.

Pentru mai multe informatii, puteti viziona CD-ul „Car Wrapping” de la Orafol.
4. Indepãrtarea folieiVã rugãm sã consultati „Informatiile practice pentru materialele de cutter-plotter”.Aceste informatii se bazeazã pe cunostintele si experienta noastrã. Nu au fost explicate in detaliu toate aspectele aplicãrii. Sunt de la sine presupuse cunostintele si competentele oricãrui colator profesionist. Din cauza diversitãtii factorilor potentiali ce pot influenta aplicarea si utilizarea, recomandãm sã efectuati teste proprii cu produsele noastre, pentru clientii care doresc sã foloseascã foliile pentru aplicatii speciale. Din aceste informatii nu rezultã garantia anumitor calitãti in fata legii.
Firma noastra este specializata in importul si distributia de materiale si echipamente utilizate in productia publicitara. Produsele comercializate de firma noastra sunt: autocolante Oracal, module led, module leduri 12 V, banda cu leduri smd, folii adezive, folii PVC prelate, copertine, poliplan, folii de protectie solara,folii antiefractie, materiale de steag, folii personalizare tricouri, folii magnetice, banda magnetica, stiplex, plexiglas, placi PVC, banda adeziva, cutter plotter Summa, folii auto, folie carbon, folii reflectorizante, etc...