Import si distributie de materiale si echipamente utilizate in industria publicitara.
Contact
Comenzi telefonice
0232 / 215.265
Info - Informatiile practice
Caracteristici
Informatii preliminare
Urmatoarele sfaturi generale sunt valabile pentru aplicarea foliilor pentru cutter-plotter produse de catre ORAFOL. Daca doriti sa aplicati pe masini folii adezive care se taie la cutter-plotter, va rugam sa consultati si informatiile referitoare la foliile adezive care se aplica pe masini (se pot descarca de pe site-ul producatorului).

ORAFOL va recomanda ca pentru o aplicatie grafica sa folositi numai materiale din acelasi lot (cu acelasi numar de serie). In acest context, ORAFOL va asigura ca fiecare rola din lot va fi perfect identica. Atunci cand se folosesc role din loturi diferite, trebuie facute teste pentru a va asigura ca nu exista diferente intre role.

Depozitare si conditii de procesare
Foliile adezive ORACAL, ORAMASK, ORALITE SI ORATAPE se livreaza in role care trebuie depozitate intr-un loc uscat si racoros, protejate de lumina solara, asezate pe rasteluri sau in pozitie verticala, sprijinite pe suportul special ce se livreaza impreuna cu rola. Inainte de procesare, foliile adezive trebuie sa se acomodeze cu temperatura si umiditatea incaperii in care urmeaza a fi prelucrate. Umiditatea relativa cuprinsa intre 50-60% precum si temperatura cuprinsa intre 18-22° C sunt considerate ideale. Variatiile extreme intre temperatura de depozitare si cea a spatiului de prelucrare pot conduce la dilatarea sau la contractia foliei si a hartiei suport. Rezultatul il constituie denivelarea foliei adezive sau modificari dimensionale ale simbolurilor taiate. Va rugam sa consultati instructiunile de depozitare din fisele tehnice ce insotesc fiecare tip de folie.

Pregatirea suprafetei de inscriptionat
Adezivul special si de inalta calitate al foliilor adezive ORACAL asigura o lipire excelenta pe aproape orice suprafata care in prealabil a fost bine curatata, fara urme de grasimi, ceara, uleiuri sau silicon. Inainte de aplicarea foliilor adezive ORACAL, curatati temeinic suprafata cu izopropanol si stergeti-o foarte bine cu o laveta. Pot aparea bule de aer intre folia adeziva si suprafata suport, daca au ramas urme de solvent datorate unei curatari improprii sau daca suprafata este proaspat vopsita. Astfel, suprafetele care au fost in prealabil vopsite si uscate in cuptoare, trebuie lasate cel putin 3 saptamani sa se usuce, inainte de inscriptionare. Izopropanolul este recomandat ca agent de curatare, deoarece alti solventi, in diverse circumstante, pot sa atace vopseaua sau sa reduca puterea adezivului.
Cand suprafata de inscriptionat este din policarbonat (sau similara), va recomandam parcurgerea etapelor descrise in continuare. Curatati bine suprafata si aplicati pe ea o bucatica de folie adeziva, dupa care depozitati produsul la o temperatura de 60° C timp de 24 de ore. Daca dupa acest timp s-au format bule intre cele doua materiale, inseamna ca procesul de stabilizare nu s-a incheiat. In acest caz trebuie ori sa tratati termic plasticul, ori sa-l tineti pentru o perioada mai mare de timp in conditiile camerei.
Cand folositi folii adezive din gama ORAMASK este absolut necesar ca suprafata ce urmeaza a fi inscriptionata sa fie curatata perfect. Izopropanolul este de preferat pentru curatarea prelatelor vopsite sau lacuite. Cand folositi acest procedeu de curatare (indeosebi la prelate), alcoolul trebuie inlaturat cat mai repede posibil, pentru a preveni intrarea acestuia in suprafata ce urmeaza a fi inscriptionata. Asteptati un timp suficient pentru ca alcoolul sa se evapore. In cazul in care se doreste realizarea unor imagini in policromie, foliile adezive ORAMASK trebuie lipite numai dupa ce suprafetele vopsite anterior sunt perfect uscate. Reziduurile de solvent ramase de la curatare pot duce la aparitia de reziduuri de adeziv, dupa indepartarea foliei de sablon.

Temperatura de aplicare
Aplicarea foliilor adezive trebuie sa se faca la temperatura mentionata pe fisa tehnica a fiecarei folii. O scadere apreciabila a temperaturii trebuie evitata in urmatoarele 24 de ore dupa aplicarea foliei. Daca acest lucru nu poate fi evitat, va recomandam sa incalziti folia adeziva cu un föhn.

Indepartarea stratului suport
Intindeti folia adeziva cutterata pe o suprafata plana, cu fata de vinil in jos. Trageti atata hartie suport cat este nevoie pentru aplicare. Intotdeauna dezlipiti tragand hartia suport de pe folia adeziva si nu invers.

Aplicarea foliei adezive
ORAFOL recomanda ca pentru o lucrare sa folositi numai materiale din acelasi lot.
Exista 2 metode de lipire: cea uscata si cea umeda. Pentru a lipi prin metoda uscata asezati folia adeziva cutterata pe suprafata de destinatie si lipiti-o bine de aceasta intr-un colt. Apoi lipiti restul foliei folosind o racleta, pe care o deplasati peste folie prin miscari transversale intretesute si dese. In functie de marimea foliei ce urmeaza a fi aplicata, hartia suport poate fi indepartata total inainte de lipire sau progresiv, pe masura ce se avanseaza cu lipirea. Daca ati folosit folie sau hartie de transfer ORATAPE, dupa ce ati aplicat folia adeziva, aveti grija ca indepartarea hartiei sau foliei de transfer sa se faca tragand-o sub un unghi de 180° fata de suprafata inscriptionata.
Lipirea umeda ar trebui sa se realizeze numai atunci cand temperatura in locul in care se face aplicarea este de min. 18° C. Pulverizati suprafata adeziva a foliei cu apa amestecata cu sampon sau detergent lichid si asezati-o pe suprafata de inscriptionat. Avantajul acestei metode consta in posibilitatea pozitionarii cu precizie a foliei adezive pe suprafata de inscriptionat. Pasul urmator este sa presati folia, folosind o racleta, scotand toata apa dintre folie si suprafata de inscriptionat. Dupa o scurta perioada de uscare, dezlipiti cu grija folia sau hartia de transfer, tragand-o sub un unghi de 180°. Umezirea partiala a foliei/hartiei de transfer face ca dezlipirea sa se faca cu mai multa usurinta. Lipirea este imbunatatita daca dupa cateva ore de la aplicare se mai apasa inca o data folia cu ajutorul unei raclete. Pentru a evita diferente de culoare, dupa lipire, foliile adezive ORACAL trebuie aplicate pastrand o directie principala. Cand lipirea foliei trebuie facuta peste rosturi, pe parti suprapuse ale suprafetei de destinatie sau pe suprafete puternic indoite, taiati cu un cutter folia la muchii, astfel incat sa preintampinati tensionarea, dezlipirea sau chiar ruperea acesteia, atunci cand suprafetele inscriptionate se afla in miscare (cand se inscriptioneaza vehicule). In construirea vehiculelor se folosesc diferite profile. Cand se aplica folii adezive pe acestea, trebuie sa urmariti intotdeauna profilul. Niciodata nu se aplica folia fortat, sub tensiune, pe partile cu adancituri. Atunci cand se suprapun marginile, este important sa va asigurati ca acestea au minim 4 mm si maxim 12 mm. Cand se aplica folie peste folie, asigurati-va ca se folosesc doar folii adezive ale aceluiasi producator, si de acelasi tip (folie monomerica peste folie monomerica si folie polimerica peste folie polimerica).
Atentie! Anumite izolatii lucioase termice pot fi afectate de foliile adezive datorita stresului termic cauzat de fluctuatii extreme de temperatura.
Aplicarea pe masini: Pentru aplicarea pe masini, va rugam sa consultati informatiile practice pentru aplicarea foliilor adezive pe masini. Pentru aplicarea foliilor adezive pe geamurile masinilor, trebuie urmate sfaturile date in catalogul de informatii practice pentru aplicarea foliilor adezive pe masini.

Dezlipirea foliei adezive
Temperatura mediului inconjurator si a suprafetei inscriptionate trebuie sa fie de cel putin 20° C inainte de indepartarea foliei adezive. Folosind un cutter, ridicati un colt al foliei, dupa care trageti usor, mentinand un unghi constant de 180°. Incalzirea foliei cu un föhn in timpul acestei operatiuni face dezlipirea mult mai usoara. Daca inscriptionarile sunt vechi, o mica parte din adeziv poate ramane pe suprafata. Aceste resturi pot fi cu usurinta indepartate folosind agenti de curatare.

www.orafol.de
Producator
Firma noastra este specializata in importul si distributia de materiale si echipamente utilizate in productia publicitara. Produsele comercializate de firma noastra sunt: autocolante Oracal, module led, module leduri 12 V, banda cu leduri smd, folii adezive, folii PVC prelate, copertine, poliplan, folii de protectie solara,folii antiefractie, materiale de steag, folii personalizare tricouri, folii magnetice, banda magnetica, stiplex, plexiglas, placi PVC, banda adeziva, cutter plotter Summa, folii auto, folie carbon, folii reflectorizante, etc...